Google Search Console ja Bing Sivustovastaavan työkalut

Google Search Console ja Bing Sivustovastaavan työkalut

Mikä on Google Search Console?

Google Search Console on Googlen ilmainen verkkovastaavan työkalusetti, jonka kautta näkee esim sivuston mahdolliset indeksointivirheet. Search Consolen kautta voi myös ilmoittaa sivustokartan URL-osoitteen Googlelle tai tehdä rajoituksia sivustolinkkeihin. Google Search Console tunnettiin aiemmin nimellä Google Webmasters Tools, joten jos tuo ilmaisu tulee jossain vastaan, niin sillä tarkoitetaan samaa asiaa kuin Search Consolella.

Search Console-tilin omistajuus kannattaa aina olla sivuston omistajalla. Tällöin sivuston omistajalla on aina kaikki hallintavalta ja valtuudet esimerkiksi uusien käyttöoikeuksien myöntämiseen.

 

Miten annetaan käyttöoikeuksia muille käyttäjille Search Console -tiliisi?

Jos ulkoistat hakukoneoptimoinnin tai digimarkkinoinnin tekemistä muille firmoille, on hakukoneoptimoinnin tekijälle paljon hyötyä sivustosi Search Console -tilin kautta saatavista tiedoista. Voit antaa toiselle käyttäjälle oikeudet Search Console -tiliisi helposti näiden ohjeiden mukaan:

  1. Kirjaudu Search Console -tilillesi.
  2. Valitse sivustolistasta oikea sivusto ja klikkaa ”Sivuston hallinta” -napista ”Lisää tai poista käyttäjiä”. Jos tuo valinta ei ole näkyvissä, sinulla ei ole riittäviä käyttöoikeuksia uusien käyttäjien lisäämiseksi tiliin. Ota siinä tapauksessa yhteyttä tilin pääkäyttäjään/omistajaan.Search Console - Lisää tai poista käyttäjä
  3. Klikkaa nappia ”Lisää uusi käyttäjä”.Käyttäjän lisääminen Search Consoleen
  4. Syötä avautuvaan ikkunaan valtuutettavan käyttäjän Google-tilin käyttäjätunnus ja valitse käyttöoikeus Rajoitettu tai Täysi ja klikkaa Lisää.

Search Console käyttöoikeuden määrittely

 

Miten sivustokartta lähetetään Search Consolen kautta Googlelle?

Sivustokartan lähetys tapahtuu Search Consolessa käytännössä ilmoittamalla sitemap-tiedoston URL-osoite kohdassa Indeksointi / Sivustokartat / Sivustokartan lisäys/testaus:

Google Search Console sivustokartan lähetys

 

Mitä on Bing Sivustovastaavan työkalut?

Bing sivustovastaavan työkalut sisältää pitkälti samat työkalut kuin Google Search Console, mutta Bingin hakukoneeseen. Bingin työkalusetistä löytyy myös joitakin työkaluja, joita ei Google Search Consolesta löydy.

Bing sivustovastaavan työkalut

 

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

15 ilmaista hakukoneoptimointi-työkalua, jotka tarvitset heti – näitä myös SEO-ammattilaiset käyttävät

Google Search Console varoittaa: Chrome näyttää tietoturvavaroitukset sivustolla

Black-hat SEO, spam ja negatiivinen hakukoneoptimointi