Mitä on hakukoneoptimointi? - eLuotsi Finland Oy

Mitä on hakukoneoptimointi?

Show all

SEO - Search Engine Optimisation

Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan toimenpiteitä, joita tekemällä pyritään parantamaan verkkosivuston sijoitusta hakukoneiden orgaanisissa hakutuloksissa valituilla hakusanoilla. Verkkosivuston vierailijoista suurin osa tulee tyypillisesti hakukoneiden kautta, joten parantamalla sivuston sijoituksia hakutuloksissa voidaan kasvattaa verkkosivuston kävijämäärää huomattavasti, jopa moninkertaistaa kävijämäärä. Tästä syystä hakukoneoptimointi (ts. SEO = Search Engine Optimisation) on pitkässä juoksussa erittäin kustannustehokas tapa kasvattaa verkkokaupan myyntiä.

Google on Suomessa  ylivoimaisesti suosituin hakukone. Tästä syytä keskityn ensisijaisesti aina Google-optimointiin ja siihen, miten Google toimii. Samat periaatteet kuitenkin pätevät suurelta osin myös muihin hakukoneisiin, joten Google-optimointia tehdessä tulee tavallaan automaattisesti optimoitua sivusto muillekin hakukoneille.

 

Mistä hakukone päättelee, että mitkä hakutulokset kannattaa esittää hakutuloksissa ensimmäisenä?

Hakukone pyrkii aina esittämään mahdollisimman laadukasta sisältöä mahdollisimman laadukkaalta sivustolta – ja tietysti sisältöä, joka on mahdollisimman relevanttia hakusanaan liittyen. Googlen algoritmi pitää sisällään yli 200 eri tekijää, jotka vaikuttavat hakutulosten järjestykseen. Jos haluat tutustua niihin perusteellisemmin, niin olen kirjoittanut erillisen oppaan, jossa nuo kaikki Googlen ranking-tekijät esitellään.

Nämä 200 eri hakutulosten järjestykseen, ”rankkautumiseen”, vaikuttavat tekijät jakautuvat seuraaviin osiin:

Eli sanomattakin lienee selvää, että jos hakukoneoptimoinnissa keskitytään vain sivukohtaisten tekijöiden optimointiin (kuten monet tekevät), niin ollaan toki oikealla tiellä, mutta paljon muitakin asioita on, joita tulisi ottaa huomioon ja kehittää määrätietoisesti eteenpäin.

 

Hakukoneoptimointi ei ole projekti, vaan prosessi

Hakukoneoptimointi ei ole jotain, mikä tehdään kertaluonteisesti kuntoon, vaan se on prosessi. Hakukoneoptimointia tulee tehdä pitkässä juoksussa jatkuvasti, jotta sijoitukset hakukoneissa paranevat – ja myös säilyvät! Jos hakukoneoptimoinnin jättää pitkälle tauolle, käy helposti siten, että kilpailijat menevät tauon aikana hakutuloksissa ohi. Jos esimerkiksi verkkokauppa on hakukoneiden hakutuloslistauksissa (ts. SERP = Search Engine Results Page) onnistunut pääsemään hyville sijoituksille ja moninkertaistamaan siten liikevaihtonsa, voisi hakutulosten heikentyminen saada isoja ongelmia aikaan.

 

Hakukoneoptimointi ei ole ominaisuus, vaan tekemistä

Moni verkkokauppaohjelmisto ja julkaisujärjestelmä mainostaa olevansa hakukoneoptimoitu. Käytännössä mikään ohjelmistoalusta ei kuitenkaan itsessään ole valmiiksi optimoitu, vaikka tarjoaisi hyvät puitteet ja työkalut sisällön optimoimista varten. Oikeampi olisi siis sanoa, että ohjelmisto on hakukoneystävällinen. Jos siis olet hankkinut hakukoneoptimoidun tai hakukoneystävällisen järjestelmän, niin se tarkoittaa, että järjestelmässäsi on ominaisuuksia, jotka mahdollistavat hakukoneoptimointiin liittyvää sisältöelementtien optimointia. Käytännössä kaikki modernit verkkokauppaohjelmistot ja julkaisujärjestelmät tukevat hyvin hakukoneoptimoinnin tekemistä.

Eli mitä yritän sanoa: et voi levätä laakereillasi sen vuoksi, että käyttämäsi ohjelmisto on hakukoneystävällinen. Päinvastoin; nyt voit alkaa tekemään hakukoneoptimointia.

 

”Kuka optimoisi minun sivustoani hakukoneita varten?”

Hakukoneoptimointiin liittyvät periaatteet ovat yksinkertaisia ja kuka tahansa voi ne oppia. On tärkeää, että jokainen verkkokauppias tai muun nettisivuston ylläpitäjä ja sisällöntuottaja osaisi vähintään hakukoneoptimoinnin perusteet. Hakukoneoptimointia voi siis jokainen tehdä itse tai sitten hakukoneoptimoinnin voi ulkoistaa alan ammattilaiselle. Mutta vaikka hakukoneoptimoinnin ulkoistaisi, on syytä itsekin tietää, että mitä on ostamassa. Lisäksi sivuston ylläpitäjän täytyy monesti itsekin osallistua hakukoneoptimointiin liittyviin asioihin, kuten sisällön tuotantoon.

Se tietysti riippuu paljolti yrittäjän omasta osaamisesta ja mielenkiinnosta hakukoneoptimointiin liittyen, että haluaako tehdä hakukoneoptimointia itse. Jos osaamista tai aikaa ei ole, kannattaa hommaan palkata erillinen työntekijä tai ostaa se ulkoistettuna palveluna.

 

Konsultoivalla koulutuksella nopeasti alkuun

Jos haluat oppia hakukoneoptimoinnin perusteet nopeasti ja alkaa itse tehdä hakukoneoptimointia, niin ota yhteyttä. Järjestetään koulutus, jossa opetan sinulle tarkemmin, että miten hakukoneet toimivat, miten hakukoneoptimointia tehdään ja mitä asioita sinun käytännössä kannattaa alkaa ensimmäisenä tekemään. Näin pääset huomattavasti nopeammin vauhtiin, kun saat valmiit nuotit omaan tekemiseesi. Yrityskohtainen hakukoneoptimointikoulutus on luonteeltaan konsultoiva. Koulutuksen yhteydessä analysoidaan sivustosi nykytilanne ja mietitään mitä asioita erityisesti juuri kyseisellä sivustolla kannattaisi tehdä. Toimialakohtaiset näkökulmat otetaan myös huomioon.

Parhaita tuloksia saadaan aikaan, kun koulutukseen liitetään mentoroiva ja valmentava jatkosuunnitelma. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koulutuksessa annan eväät hakukoneoptimoinnin tekemiseen ja jatkosuunnitelma tarkoittaa sitä, että jatkossa käytän esim pari tuntia kuukaudessa aikaa etäpalaveriin, jossa analysoimme edellisen kuukauden aikana tekemiäsi asioita ja teemme suunnitelmaa seuraavaksi tärkeimmistä asioista ja luomme tavoitteet, joita toteutat seuraavaan mentorointipalaveriin mennessä. Tällä valmentavalla otteella asiat eivät jää tekemättä, vaan tekemiseen ja tuloksiin saadaan hyvää nostetta.

Ja tottakai oman hakukoneoptimoimisen lisäksi on mahdollista ostaa jotkut hakukoneoptimointiin liittyvät asiat ulkoistettuna palveluna minulta. Eli jos oma aikasi tai taidot ei riitä kaiken tekemiseen, niin voidaan sopia, että mitkä asiat teet itse ja mitkä minä hoidan.

 

Haukoneoptimointia ulkoistettuna palveluna

Lue täältä lisää tarjoamastani hakukoneoptimointipalvelusta.

 

Haluatko oppia lisää hakukoneoptimoinnista?

Lataa täältä maksutta paljon kiitosta saanut Hakukoneoptimointi-opas! Oppaassa kerrotaan kattavasti mitkä eri tekijät vaikuttavat sivujen hakukonenäkyvyyteen.

Julkaistu: 22.7.2017
Päivitetty: 17.12.2019
Kirjoittaja: Vesa Nippala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *