Brändiin liittyvät signaalit (SEO) - eLuotsi Finland Oy

Brändiin liittyvät signaalit (SEO)

Show all

Luotettava brändi

Brändi-signaalit kertovat hakukoneelle, että yrityksesi tai tuotemerkkisi on ”oikea” brändi eikä joku hetken haihattelu. Brändin merkitys Googlen silmissä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jos Niken kengistä puhutaan netissä enemmän kuin Adidaksesta, niin sitten Niken kengät näytettäisiin hakutuloksissa ennen Adidasta. Ei. Tästä ei ole kyse eikä se ole Googlen tarkoitus.

Google haluaa kuitenkin tunnistaa, että kyseessä on autenttinen ja luotettava brändi. Brändi luo myös auktoriteettiä. Brändi on siis hakukonenäkyvyyteen vaikuttava tekijä, vaikka brändin vaikutus on suhteellisen vähäinen muihin hakukonenäkyvyyteen vaikuttaviin tekijöihin verrattuna.

Brändi-signaalit kertovat Googlelle, että:

  1. Brändi on olemassa
  2. Brändi on uskottava
  3. Brändi on luotettava

Se, että Google yhdistää brändisi nimen nettisivustoosi, on tärkeä lähtökohta. Kun tämä piste on saavutettu, esittää Google hakutuloksissa sivustolinkkejä kotisivujesi yhteydessä, kun käyttäjä hakee brändinimellä.

Tässä esimerkki sivustolinkkien esittämisestä – hakusanalla ”verkkokauppa”:

Sivustolinkit esimerkki

Brändin tunnistaminen on tärkeää myös siksi, että brändinimellä haettaessa sivusto tulee hakutulosten kärjessä. Pelkkä domainin nimellä hakeminen ei nimittäin aina riitä. Tästä aiheesta lisää luvussa Domainiin ja palvelimeen liittyvät hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat tekijät ja sen kohdassa Avainsana on sama kuin domain-nimi.

No mitäs ne brändi-signaalit sitten on? Tässä tulee…

 

Pro-tason SEO: Brändisignaalit

 

Brändin nimi linkkitekstinä

Jos sivustoon tulevissa linkeissä (osassa linkeistä) on linkkitekstinä brändin tai yrityksen nimi, on se tärkeä brändisignaali hakukoneille, eli merkki siitä, että tämä brändi liittyy tähän nettisivustoon.

 

Google My Business -tili

Oletko paikallisesti toimiva yritys? Tee yrityksellesi Google My Business -tili. Nyt heti.

 

Haut brändin nimellä tai domain-nimellä

Jos sivustoasi haetaan paljon yrityksen, brändin tai domainin mukaan niin se saattaa toimia hakukoneelle signaalina vahvasta ja luotetusta brändistä. Tämä voi toimia pienenä ranking-buustina verrattuna sivustoon, jota ei haeta juuri yhtään domainin tai brändin nimellä.

 

Varmistettu yrityksen nimi, osoite ja puhelinnumero

Varmistettu yrityksen fyysinen osoite ja puhelinnumero ovat brändi-signaali. Yrityksen nimi, osoite ja puhelinnumero -yhdistelmä (NAP, eli Name, Address, Phone) on siksi tärkeä olla näkyvissä sivuilla ja olla yhteneväinen Google My Business -palvelussa olevien tietojen kanssa. Google saattaa varmistua osoitteen autenttisuudesta sen perusteella, että toistuuko sama NAP-yhdistelmä muuallakin kuin yrityksen omilla sivuilla.

Yrityksen osoite on hyvä olla sivuilla myös schema-merkkauksella.

 

Sivustolla on some-tili/tilejä, joilla on seuraajia

Brändeillä on usein myös Facebook ja/tai Twitter-tili, jolla on paljon tykkääjiä/seuraajia. Mutta jos Twitter tai Facebook ei ole toimialallasi relevantti kanava, niin ei sinne mielestäni kannata silloin mennä. Jos yrityksen tilillä on 20 seuraajaa ja yksi postaus vuodessa, niin ehkä on fiksumpaa pysyä muissa kanavissa.

Toisaalta, voisi olla järkevää tehdä tilit kaikkiin vähänkään suosittuihin some-kanaviin edes sen takia, että niitä tilejä ei kukaan muu nappaa sinun brändisi nimellä. Vaikka et nyt tarvitse jotain some-kanavaa, niin voit tarvita sitä kahden vuoden päästä. Ja muutenkin, on ihan viisasta suojata oma brändinimi.

Lue sosiaalisen median ranking-tekijöistä sivulta:

Miten sosiaalinen media vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

 

Yrityksellä on tili ja työntekijöitä LinkedInissä

Se, että LinkedInissä on käyttäjiä, jotka sanovat olevansa yrityksessä töissä, saattaa joidenkin mukaan olla myös brändi-signaali.

 

Sivustolla on Google+ tili, jolla on seuraajia

Google+ ei ole Suomessa erityisen suosittu sosiaalinen media. Eikä ilmeisesti oikein muuallakaan. Google+ on kuitenkin Googlen oma sosiaalisen median kanava, josta syystä monet hakukoneoptimoijat ajattelevat, että yrityksen läsnäolo siellä olisi yhtä lailla hyödyksi, kuin Facebookissa ja Twitterissä mukana oleminen. Voi hyvin olla, että onkin. Haittaa siitä ei ainakaan ole.

 

Läsnäolo muissa sosiaalisen median kanavissa

Facebook, Twitter nähdään yleensä yrityksen tärkeimpinä some-kanavina hakukoneoptimoinnin kannalta. Ja toissijaisesti myös LinkedIn ja Google+. Pinterest, Instagram ja monet muut kanavat kuitenkin myös kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Minusta olisi outoa, jos hakukoneiden logiikka ei toimisi niiden osalta samalla tavalla. Tietysti suosituimmat some-kanavien huomiointi voi olla koodattu joihinkin hakukoneisiin (Bing ainakin) erityisellä tavalla. Google on ilmoittanut, että se kohtelee some-sivustoja ihan samalla logiikalla kuin muitakin nettisivustoja.

Oma suositukseni on, että some-kanavia ei suunnitella hakukonenäkyvyyttä ajatellen, vaan some-näkyvyyttä ajatellen. Eli ollaan läsnä siellä missä se kyseisellä toimialalla on relevanttia ja mitä kanavaa tulee myös päivitettyä. Tehdään sosiaalisen median markkinointia aina somen omilla ehdoilla. Ollaan vaan tietoisia, että aktiivinen sometus ja iso määrä seuraajia voi tuoda myös pientä buustia SEO-näkyvyyteen.

Lue sosiaalisen median ranking-tekijöistä sivulta:

Miten sosiaalinen media vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen?

 

Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa

Some-kanava, johon on postattu puoli vuotta sitten viimeksi saa varmasti erilaisen kohtelun (niin käyttäjiltä kuin hakukoneelta) kuin kanava, joka postaa säännöllisesti mielenkiintoista sisältöä, johon käyttäjät reagoivat.

 

Brändinimen maininnat netissä

Arvostetuista brändeistä keskustellaan paljon netissä ja niitä mainitaan uutisissa ja asiantuntijoiden kirjoittamissa artikkeleissa. Luonnollisesti yleensä tällaisissa yhteyksissä ei läheskään aina erikseen linkitetä kuitenkaan brändin nettisivuille. Hakukoneet kuitenkin tunnistavat mihin nettisivustoon mikäkin yrityksen tai brändin nimi viittaa. Jotkut uskovat, että sen kautta brändinimen maininnat positiivisessa kontekstissa korkean TrustRankin sivustoilla vaikuttaisivat positiivisesti brändin nettisivujen auktoriteettiin.

Itse kyllä epäilen, että tämä on todennäköisesti puhdas myytti ja niin on myös Google vahvistanut moneen kertaan. Hyvin vahvasti sitä mieltä on myös Rand Fishkin. Toisaalta taas esimerkiksi Sam Hurley uskoo, että brändin maininnat merkitsevät juuri nyt enemmän kuin koskaan.  Eli usko mihin haluat. Ei niistä brändimaininnoista ainakaan haittaa ole. Onhan niistä aina joka tapauksessa hyötyä – vaikka ne eivät hakukonenäkyvyyteen vaikuttaisikaan.

Googlen Gary Illyes sai luennollaan State Of Search -konfferenssissa hämminkiä aikaan SEO-yhteisössä lokakuussa 2017, kun hänen lausuntoansa oli ymmärretty väärin:

Tuo tosiaan ymmärrettiin laajalti väärin. Minäkin ehdin jo päivittää tätä opastani. Seuraavana päivänä tuo uutinen kuitenkin kumottiin:

Tuskin tästä tuleekaan ikinä ranking-tekijää, koska tämä olisi niin helposti "pelattavissa". Tosi helppoahan olisi tehdä nettiin reilusti sisältöjä, joissa haukutaan kaikki kilpailevat brändit. Ja sitten taas runsaasti sisältöjä, joissa kehutaan omaa brändiä.


Lähteitä / lisätietoja brändisignaaleista

Julkaistu: 5.9.2017
Päivitetty: 12.10.2017
Kirjoittaja: Vesa Nippala
 
 
Verkkokaupan sivustoanalyysi

Haluatko kasvattaa verkkokauppasi myyntiä?

Verkkokaupan sivustoanalyysin avulla saat kullan arvoisen raportin verkkokauppasi pullonkauloista ja kehitysideoista. Analyysissä raportoidaan hakukonenäkyvyyteen, käytettävyyteen, konversiotason parantamiseen jne asioihin liittyviä kehityskohteita.
Soita 045-6723499 niin jutellaan tarkemmin tai lue täältä lisää.

Tarvitsetko apua hakukoneoptimointiin?

Voin hoitaa verkkosivustosi hakukoneoptimointia, tai kouluttaa sinut tekemään sitä itse. Jos teet jo itse hakukoneoptimointia, voin konsultoida ja sparrata, että mitä asioita voisit tehdä vielä paremmin.
Haluatko kuulla palveluistani tarkemmin lisää? Lähetä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin olen pian sinuun yhteydessä!

Lähetä yhteydenottopyyntö:


Tai soita minulle samantien:

045-6723499

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *