Tässä artikkelissa esittelen sosiaaliseen mediaan liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttavat sivuston hakukonenäkyvyyteen.
Osa sosiaaliseen mediaan liittyvistä tekijöistä on listattu brändi-signaalit -sivulle, koska ne viestivät ensisijaisesti brändistä.
Sosiaalisen median vaikutukset hakukonenäkyvyyteen on iso aihe ja hankala käsiteltäväksi näin lyhyesti. Aiheesta on todella paljon ristiriitaista tietoa saatavilla. SEO-asiantuntijoiden keskuudessa aiheesta keskustellaan jatkuvasti ja voit löytää täysin päinvastaisia kirjoituksia puolesta ja vastaan, että vaikuttaako some-kanavat hakukonenäkyvyyteen vai ei.
Joka tapauksessa sosiaalinen media itsessäänkin on hyvä kanava saada inbound-liikennettä nettisivuille. Ja mihin se pitikään yhdistää? Sisältömarkkinointiin tietysti.
Suositusta ja aktiivisesta Twitter ja/tai Facebook-tilistä voi saada buustia hakukonenäkyvyyteen. Mutta tykkääjien määrällä jne ei suoranaisesti ole merkitystä Google-näkyvyyteen, ainakin jos Googlen omaa viestintää on uskominen. Toisaalta Googlen viestinnästä huolimatta huomattava osa hakukoneoptimoinnin ammattilaisista uskoo somen vaikuttavan tuntuvastikin hakukonenäkyvyyteen.
Bing-hakukone puolestaan on suoraan ilmoittanut, että Bingissä Facebook-tykkääjien ja Twitter-seuraajien jne lukumäärä vaikuttaa hakutuloksiin. Bingissä lisäksi ratkaisee myös seuraajien auktoriteetti – kuinka suuri verkosto seuraajilla on jne.
Ainakin postausten jakamisilla on vaikutusta Googleenkin, koska Google on ilmoittanut kohtelevansa some-sivustoja ihan samalla tavalla kuin muitakin sivustoja. Sivun jakaminen somessa siis vaikuttaa Googleenkin, kunhan jako on tehty kaikille avoimeksi säädetyillä julkaisuoikeuksilla julkisessa profiilissa. Jos joku jakaa jotain pelkästään omille kavereilleen tai suljetussa ryhmässä, eivät hakukoneet näe postausta eikä silloin linkki vaikuta lainkaan hakukoneisiin. Jakojen määrän lisäksi tässäkin vaikuttaa Bingin tapauksessa myös, että kuka on jakanut. Saattaa myös olla, että Bing antaa vielä suuremman arvostuksen jaolle, jos linkin jakaa henkilö tai sivu, jonka teema tai osaaminen liittyy jaettuun linkkiin.
Hyödyt, jota some-jaot tuovat hakukonenäkyvyydelle ovat todennäköisesti lyhytaikaisia. (ainakin Andy Williamsin mukaan, kirjassa SEO 2017 & Beyond) Eli aktiivisella sometuksella voi saada väliaikaista buustia myös hakukonenäkyvyydelle.
Mielenkiinnolla seuraan miten Google kehittyy sosiaaliseen mediaan suhtautumisen osalta. Saattaa olla, että jollain aikataululla myös Google alkaa ottamaan enemmän huomioon käyttäjien toimintaa sosiaalisessa mediassa.
Kissmetrics.com-sivustolla on hyvä artikkeli, jossa on tarkempaa analyysiä tästä aiheesta.
Täällä pienimuotoiseen tutkimukseen perustuvaa kritiikkiä Facebookin vaikutuksesta SEOon.
Does Facebook activity impact SEO
Itse suosittelisin suunnittelemaan yrityksen sosiaalisen median markkinoinnin täysin somen ehdoilla eikä hakukoneoptimointia ajatellen. Toki on hyvä tiedostaa, että sosiaalisella medialla on vaikutusta myös hakukonenäkyvyyteen ja senkin takia sosiaalisen median kanavissa kannattaa olla mukana.
Sosiaalinen media on joka tapauksessa tosi hyvä media, jonka kautta voi saada ajettua suuria määriä kävijöitä sivuille. Vaikka somella ei olisi suoraan isoa vaikutusta hakukonenäkyvyydelle, niin välillisesti sillä toki voi olla isokin merkitys: jos somessa asiasta tulee viraali ja sivujasi jaetaan runsaasti, niin moni löytää sitä kautta sivustosi ja voi ehkä kirjoittaa jotain sivuihisi liittyvää omassa blogissansa ja linkittää sieltä sivuillesi. Silloin puhutaan jo konkreettisesta vaikutuksesta hakukonenäkyvyydelle.
Linkeistä kertovassa luvussa todettiin, linkittävien domainien lukumäärä on tärkeä ranking-tekijä. Siinä mielessä olisi hakukonenäkyvyyden kannalta hyödyllistä olla mahdollisimman monessa some-kanavassa, jotta niitä linkkejä tulisi aina uusiin artikkeleihin mahdollisimman monelta domainilta.
Seuraavassa luvussa puhun brändi-signaaleista ja siellä palataan uudestaan sosiaalisen median ranking-tekijöihin, mutta vähän eri näkökulmasta.
Content is fire; social media is gasoline.
Jay Baer
Verkkokaupan sivustoanalyysin avulla saat kullan arvoisen raportin verkkokauppasi pullonkauloista ja kehitysideoista. Analyysissä raportoidaan hakukonenäkyvyyteen, käytettävyyteen, konversiotason parantamiseen jne asioihin liittyviä kehityskohteita.
Soita 045-6723499 niin jutellaan tarkemmin tai lue täältä lisää.
Word-of-mouth marketing has always been important. Today, it’s more important than ever because of the power of the internet.
Joe Pulizzi & Newt Barrett
Do what you do so well that they will want to see it again and bring their friends.
Walt Disney
Välttämättömät keksit ovat tarpeellisia, jotta verkkopalvelun käyttäminen toimii oikein. Tähän kategoriaan sisltyy ainoastaan keksejä, jotka ovat tarpeellisia verkkopalvelun käyttämiseksi, eivätkä välttämättömät tiedot sisällä mitään henkilökohtaisia tietoja.