Asiakas kokee ostamisessa aina riskejä. On riski tehdä tyhmästi ja menettää rahaa ostamalla jotain, joka ei olekaan rahan arvoista. Riskin aiheuttama pelko tietysti toimii ostamisen esteenä ja alentaa konversiotasoa.
Jari Parantainen twiittasi mainion copywriting-koulutukseensa liittyvän muistilistan 50 riskinpoistajasta! Alla Jarin twiitti ja sen alapuolella mun kommentit joistakin Jarin pointeista verkkokauppakontekstissa; miten verkkokauppias voi niitä noudattamalla hälventää asiakkaiden pelkoja ja parantaa verkkokaupan konversiotasoa.
Jari Parantaisen lista – Riskinpoistajat
- Anna takuu
- Hauku itsesi
- Tuo keittiö keskelle ruokasalia
- Näytä kasvot ja nimet – Yrittäjän ja työntekijöiden valokuvat nettisivuilla näkyvissä parantavat tutkitusti konversiotasoa. Samoin valokuva myymälästä tai yrityksen varastosta. Asiakas näkee, että kyseessä on ”oikea firma”, jonka takana on ”oikeita ihmisiä”. Se poistaa riskejä.
- Kehitä sisäänheittotuotteita
- Ryhdy paikalliseksi
- Julkaise referenssit
- Näytä demo
- Järjestä koeajo
- Esittele mittaukset ja testitulokset
- Myönnä palautus- tai vaihto-oikeus – Muistuta asiakasta palautusoikeudesta! Muistutus kannattaa olla selkeästi näkyvissä tuotesivulla, jossa asiakas mietii ostopäätöstä, eikä piilotettuna jossain infosivulla, jota kukaan ei lue.
- Jaa tuotenäytteitä
- Hanki sertifikaatit ja todistukset
- Noudata standardeja
- Suunnittele tuotteesta muunneltava
- Myönnä vakuutus
- Rakenna tukipalvelu – Tämä on joidenkin verkkokauppojen tärkeimpiä kilpailuetuja. Poikkeuksellisen hyvä tukipalvelu paitsi poistaa riskejä, voi myös mahdollistaa sen, ettei tarvitse lähteä hintakilpailuun mukaan.
- Esiinny julkisuudessa
- Voita palkinto
- Kirjoita taustoitus tai white paper
- Esitä laskelmia
- Tarjoa rahoitus tai osamaksu – Verkkokaupassa tämän toteuttaminen on paitsi tehokasta, myös erittäin helppoa, koska valmiita ratkaisuja on saatavilla tosi helposti ja voit ulkoistaa osamaksuun liittyvät riskit yhteistyökumppanille.
- Myy kiinteään hintaan
- Muuta uskottavaan osoitteeseen
- Mainitse yrityksesi ikä
- Näytä yrityksesi liikevaihto
- Hanki luottoluokitus
- Osta yritysilme ammattilaiselta – Verkkokaupassa tämä on ihan perusedellytyksiä. Itseäni ainakin pelottaisi ostaa verkkokaupasta, joka näyttää amatöörimaisesti rakennetulta. Hanki yritysilme, joka herättää luottamusta.
- Rajaa yrityksesi erikoistumisala – !
- Listaa henkilöstösi kokemus
- Julkaise ja kouluta
- Aloita tuotesukupolvesta 2.0
- Kerro tulevaisuudensuunnitelmista
- Keskeytä roskapostitukset
- Hylkää halpasähköposti – Joo edelleen tulee vastaan yrityksiä, joiden yhteystiedoissa lukee sähköpostiosoitteena esim gmail.com tai hotmail.com -loppuinen sähköpostiosoite. Ei anna ammattimaista kuvaa! Hanki fi-verkkotunnus ja tee sinne mailiboksit. Ei maksa paljoa.
- Hanki fi-verkkotunnus – Nii!
- Päivitä verkkosivuille tuoretavaraa – Yes ja ota sisältömarkkinointi säännölliseksi prosessiksi.
- Vaihda hallitus tai värvää neuvonantajia
- Etsi vakuuttava omistaja/pääomasijoitus
- Värvää tunnettu kumppani tai alihankkija
- Rekrytoi maineikas johtaja
- Liity toimialasi järjestöön
- Pue henkilöstösi univormuihin
- Noudata (liikenne)sääntöjä
- Julkaise tilinpäätöksesi
- Luovu uhkaavista sopimuksista
- Rekisteröi tavaramerkit
- Kerro, mitä tuotteesi ei sisällä
- Kehu kilpailijoita
- Tahkoa tulosta
Vielä pari riskinpoistajaa nimenomaan verkkokaupan näkökulmasta
Parantaisen lista on niin kattava, etten montaa enää itse keksinyt listan jatkoksi:
- Ota käyttöön tuotearvostelut – Kun kävijät näkevät muiden asiakkaiden kommentteja tuotteesta, se herättää luottamusta paljon enemmän kuin mitä kauppias itse sanoo tuotteesta.
- Asiakaspalvelu tyrkylle – Puhelinnumero tai online chat selkeästi näkyville. Asiakkaan tulee nähdä jo ennen ostopäätöstä, että yritykseen on helppo ottaa yhteyttä, jos tuotteen tai toimituksen kanssa tulee ongelmia.
- Oikein krijoitus – Vältä kirjoitusvirheitä copyssä. Esimerkiksi suuri määrä yhdyssanavirheitä aiheuttaa helposti epäluuloja ja luo riskin tuntua.
- SSL-sertifikaatti – SSL-sertifikaatin puute aiheuttaa vahvoja riskin tunteita monissa potentiaalisissa asiakkaissa. Varsinkin nykyään, kun selaimet herjailevat sertifikaatin puutteesta.
Päivitys 24.4.2018: Jari Parantainen päivitti omaa listaansa muutamalla uudella kohdalla:
Keksitkö lisää?
Jos keksit lisää riskinpoistajia, niin kommentoi ihmeessä alle!
1 Comment
Myy tunnettuja brändejä – myymiesi merkkien hyvä maine tarttuu myyjäänkin.