Mikä on sitemap eli sivustokartta? | eLuotsi Finland

Sitemap, eli Sivustokartta

Show all

Mikä on sivustokartta?

Sivustokartalla eli sitemapilla voidaan tarkoittaa kahta eri asiaa:

  1. käyttäjiä varten tehty sivustokartta on hakemistosivu nettisivuston sivuista.
  2. hakukoneita varten tehty sivustokartta on XML-tiedosto. Sivustokartta tehostaa hakukoneiden indeksointia auttamalla hakurobotteja löytämään helposti kaikki sivuston sivut.

Käyttäjiä varten oleva sivustokartta on käytännössä nettisivuilla oleva hakemisto-sivu, jossa on listattuna hierarkisessa järjestyksessä kaikki sivuston sivut. Joissakin tapauksissa tällainen voi helpottaa käyttäjää löytämään etsimänsä tiedon. Yleisesti ottaen kuitenkin käyttöliittymä on huonosti suunniteltu, jos käyttäjän täytyy etsiä tietoa tällaisen hakemiston avulla. Näitä ei nykyään enää kovin paljoa näe. Yleisesti ottaen sivustokartasta puhuttaessa puhutaankin hakukoneita varten tehdystä XML-tiedostosta, jossa niinikään on lueteltu kaikki sivuston sivut.

Googlea ja muita hakukoneita ajatellen on hyödyllistä, jos verkkokauppaohjelmistossa tai julkaisujärjestelmässä on toiminnallisuus, jolla saa tuotettua XML-muotoisen sivustokartan. Sitemap on XML-tiedosto, jossa on määrämuodossa listattuna jokainen sivustossa oleva sivu. Hakukoneet käyvät ajoittain lukemassa sivustokarttaa ja löytävät sen avulla nopeammin sivustolle lisätyt uudet sivut. Näin esimerkiksi verkkokaupan uudet tuotteet ja blogin uudet artikkelit päätyvät nopeammin Googlen hakuindeksiin. Jos järjestelmäsi tukee Sitemapin luomista, niin se kannattaa ottaa käyttöön. Sitemap-tiedoston URL-osoitteen voi ilmoittaa Googlelle Google Search Console -työkalun avulla.

Sitemap-tiedoston sijainti kannattaa lisätä myös robots.txt -tiedostoon. Sitä kautta myös muut hakukoneet löytävät sivustokartan.

Sivustokartan osoitteen ilmoittaminen on helppoa Google Search Consolessa:

Google Search Console sivustokartan lähetys

Lue lisää Google Search Consolesta:

Google Search Console ja Bing Sivustovastaavan työkalut

 

Sivustokartan käyttäminen on sivustokohtainen hakukonenäkyvyyteen vaikuttava tekijä:

Sivustokohtaiset hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat tekijät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *